Hoe kan ik u het beste helpen?

Vind het antwoord op veel gestelde vragen. 

5O7A1572

Voetproblemen

  • Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.

    Om infecties te voorkomen kan je de blaar én het gebied rondom de blaar met betadinejodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kan je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kan je dan gewoon weer verder lopen.

  • Als je last hebt van ingroeiende teennagels, kan je een afspraak maken bij een pedicure. Door middel van behandeling en begeleiding kan de nagel in de goede richting worden gestimuleerd om op de juiste manier door te groeien. Soms is het plaatsen van een nagelbeugel nodig.

    De pedicure kan ook beoordelen of de ingegroeide nagel kan worden behandeld of dat je beter de huisarts kunt raadplegen.

  • Jeukende en brandende voeten worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie. Dit kan eenvoudig worden behandeld met medicatie. Het is belangrijk om hiervoor een afspraak te maken bij je huisarts. Als de infectie onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige voetproblemen.
  • Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Schoenen

  • Ja, het dragen van hoge hakken kan slecht zijn voor niet alleen de voeten, maar ook voor de knieën en rug. Het kan leiden tot een verkorte achillespees, waardoor de bewegingsvrijheid van de voet afneemt. Dit kan pijn veroorzaken bij het sporten of zelfs bij gewoon lopen. Daarom wordt aanbevolen om niet meerdere dagen achter elkaar hoge hakken te dragen, maar regelmatig af te wisselen met platte schoenen.

  • Het is aan te raden om schoenen te kopen in de middag, wanneer de voeten wat dikker zijn geworden gedurende de dag. Hierdoor weet je zeker dat je geen te kleine schoenen koopt. Bij het passen van schoenen is het belangrijk om beide voeten te meten, omdat de voeten onderling kunnen verschillen in lengte, breedte en dikte.

Sporten

  • Over het algemeen wordt aanbevolen om sportschoenen te vervangen na het afleggen van 500-1000 kilometer. Een goede vuistregel is om je sportschoenen elk jaar te vervangen. Na verloop van tijd verliest de schoen namelijk zijn schokdempende eigenschappen, waardoor het de knieën niet meer voldoende kan ontlasten.
  • Voor kinderen is het uiterlijk van de schoen vaak belangrijker dan de pasvorm. Het is daarom aan te raden om naar een specialist te gaan die hier doorheen kan kijken en kan beoordelen of een schoen goed past. De specialist kan de voeten opmeten en de schoen passen om te bepalen of deze goed zit.
  • Bij het kopen van sportschoenen is het belangrijk om rekening te houden met het type sport dat u uitoefent. Bij sporten waarbij u veel korte en heftige bewegingen maakt, zoals aerobics of streetdance, is een goede schokabsorptie van belang en moet er voldoende ruimte zijn bij de tenen. Bij groepssporten waarbij veel wordt gerend en gesprongen, zoals basketbal en handbal, is enkel ondersteuning essentieel en moet de schoen tot boven de enkel komen. Voor specifieke sporten, zoals wandelen of wielrennen, zijn er speciale schoenen verkrijgbaar die bij een specialist kunnen worden gekocht.

Voetverzorging

  • Het is belangrijk om de nagels recht af te knippen en niet te kort te knippen, om het risico op ingroeiende nagels te verminderen. Knip de nagels ook niet te diep in de hoekjes, omdat dit ook kan leiden tot ingroeiende nagels. Knip de nagels bij voorkeur na het douchen of baden, wanneer ze zachter zijn en makkelijker te knippen zijn.

  • U kunt de puimsteen op zowel natte als droge huid gebruiken. Net wat het meest prettig werkt.